Jak otworzyć kawiarnię? Od pomysłu do aranżacji wnętrza
Zapach świeżego ciasta, świeżo zmielonej kawy… Własna kawiarnia to marzenie wielu osób. Jednak stworzenie takiego miejsca to nie lada wyzwanie. Na pytanie jak otworzyć kawiarnię odpowiadamy zarówno sobie, jak i naszym klientom przy każdym nowym zamówieniu na projekt takiego wnętrza. Jak zatem otworzyć własną kawiarnię? Ile kosztuje otwarcie kawiarni? Na te oraz inne pytania znajdziecie odpowiedź w naszym tekście.
Jak otworzyć własną kawiarnię – krok po kroku
Otwarcie nowej kawiarni poprzedzone jest wieloma procedurami. Po stronie inwestora jest zadbanie o dobry biznesplan. Inaczej wygląda rozpoczynanie działalności gospodarczej związanej z otwarciem pierwszej kawiarni, a na czym innym polega rozbudowa sieci kawiarni.
Zasady związane z otwarciem niezależnej kawiarni różnią się od procedur wymaganych przy otwieraniu kawiarni w centrum handlowym. W przypadku kawiarni w centrum handlowym należy dostarczyć pełno branżowy projekt budowlany zgodny z wymaganiami określonymi w księdze najemcy, zawierający uzgodnienia z rzeczoznawcami, projekt technologiczny lokalu, a następnie projekt wykonawczy kawiarni. W niezależnym lokalu ilość procedur jest znacznie mniejsza, ale również oprócz projektu wnętrz są wymagane projekt technologiczny, projekty branżowe oraz uzgodnienia z sanepidem.
Powyższe zasady mogą w pewnym stopniu ograniczać wolność projektanta wnętrz, który w pierwszej kolejności powinien dopasować projekt do technologii oraz wymagań sanepidu. Projekt aranżacji kawiarni rozpoczyna uzgodnienie planu funkcjonalnego, poprzedzone wyczerpującymi rozmowami z inwestorem na temat jego oczekiwań, marzeń i planów związanych z nowym biznesem. Ustalenie jak największej ilości szczegółów projektowych na etapie planu funkcjonalnego jest bardzo ważne i przeoczenia w tej fazie projektowej mogą skutkować negatywnie w kolejnych etapach.
Rozpoczęcie działalności gospodarczej w gastronomii wiąże się z dużym stresem. Opracowanie przewidującego biznes planu pomaga uniknąć przynajmniej części nerwowych sytuacji. Współpraca z dobrym i zaufanym architektem wnętrz pozwala inwestorowi na spokój w jednym z wielu zadań związanych z otwarciem własnej kawiarni.
Pomysł na biznes
W przypadku nowego lokalu dobry biznes plan kawiarni jest bardzo ważny dla powodzenia inwestycji. Przed rozpoczęciem biznesu należy sprawdzić rynek kawiarniany, ustalić potencjalnych klientów, zbadać konkurencję. Równolegle niezwykle ważne są także działania marketingowe w tym zaplanowanie promocji w mediach społecznościowych.
Ponadto należy się zastanowić czy w kawiarni będzie się odbywać sprzedaż alkoholu i zadbać o wszelkie wymagania prawne i koncesję na alkohol. Należy przewidzieć jak sprzedaż alkoholu wpłynie na wizytówkę firmy i jak wówczas wypromować własną markę kawiarnianą.
Wnętrze kawiarni
Na powodzenie biznesu kawiarnianego oraz rozpoznawalność marki znaczący wpływ ma pomysł na estetykę wnętrza. Dobry projekt aranżacji wnętrz kawiarni ma bezpośredni wpływ na sukces. Przy projektowaniu sieci należy opracować księgę standardów, wtedy marka staje się rozpoznawalna niezależnie od lokalizacji. W kawiarniach liczy się przyjazna, miła i ciepła atmosfera relaksu i przyjemności. Jako architekci wnętrz mamy ogromny wpływ na wykreowanie pożądanego klimatu.
Wynajem lokalu
Znalezienie idealnego lokalu na potrzeby nowej kawiarni to bardzo trudne zadanie. Jak w każdym biznesie należy poszukać miejsca, które spełnia priorytety określone przez biznesplan. Otwarcie pierwszej własnej kawiarni obciążone jest dużym czynnikiem emocjonalnym, dlatego przy podejmowaniu decyzji warto kierować się założeniami, które określa wcześniej przygotowany biznesplan kawiarni.
Przy wyborze lokalu na własną kawiarnię należy przede wszystkim kierować się względami funkcjonalnymi, lokalizacją, wielkością w odniesieniu do technologii, dostępną przestrzenią na zaplecze, możliwością dostaw, docelową klientelą.
Wybierając lokal należy wziąć pod uwagę stan techniczny lokalu oraz zakres koniecznego remontu. Czasami, szczególnie w przypadku starszego obiektu budowlanego warto zainwestować w ekspertyzę techniczną. Dobry biznesplan powinien określać wydatki, które można przeznaczyć na remont.
Otwarcie kawiarni w centrum miasta – zalety i wady
Otwarcie kawiarni w centrum miasta zależy od wielkości aglomeracji miejskiej. Aby otworzyć kawiarnię w centrum należy liczyć się z wyższymi cenami czynszów. W najważniejszych miastach w Polsce centrum to zazwyczaj starówka, atrakcyjna dla turystów, która tym bardziej wpływa na wysokość cen za wynajem lokali, ale przyciąga więcej klientów. Lokalizacja kawiarni w tym przypadku wiąże się z ogromnymi kosztami, które należy ująć w biznesplanie.
W większych miastach nie tylko centra są atrakcyjne dla biznesu kawiarnianego. Można rozpatrzyć lokalizacje poza ścisłym centrum. Całkiem dobrze biznesowo radzą sobie kawiarnie osiedlowe. W dużych miastach budowa nowego osiedla wiąże się z powstawaniem lokali usługowych przyporządkowanych do danego kompleksu mieszkaniowego. W nowo powstałych domach wielorodzinnych obecnie cały parter przeznacza się na usługi.
W większych miastach zapotrzebowanie jest tak różnorodne, że zdarza się dwóm konkurencyjnym kawiarniom funkcjonować blisko siebie i dobrze prosperować. W dużych aglomeracjach miejsc, gdzie można napić się dobrej kawy nigdy nie jest za dużo. Kultura picia kawy w lokalu czy na wynos wiąże się z miejskim stylem życia.
W mniejszych miastach sytuacja wygląda inaczej. Rynek odbiorców jest mniejszy, a konkurencja zawężona. W małej miejscowości, o ile nie jest to miejscowość turystyczna należy dokładnie przeanalizować zapotrzebowanie rynku i dopasować asortyment oraz wyposażenie kawiarni do możliwości klienteli. Aby założyć kawiarnię należy przemyśleć koszty jej otwarcia. Własny biznes w małym mieście bez analizy rynku i konkurencji może być bardzo ryzykowny. Picie kawy w lokalu w małej miejscowości nie jest aż tak popularne. Klienci świętują w kawiarniach różne uroczystości, ale nie jest to codzienność jak w większych miastach.
Wyposażenie własnej kawiarni
W kawiarni najważniejsza jest dobra kawa, więc w kwestii wyposażenia, posiadanie ekspresu do kawy wysokiej jakości jest priorytetem. Kosztowną inwestycją są także urządzenia chłodnicze. Istnieje wiele firm na rynku, które posiadają szeroki asortyment urządzeń. W kawiarni potrzebne są lady chłodnicze na sali sprzedaży oraz lodówki do magazynowania produktów na zapleczu.
Ponadto kawiarnię należy wyposażyć w lodówki do bitej śmietany, kostkarkę do lodu, zmywarkę, blendery, sokowirówki, może być potrzebny mały piecyk do podgrzewania szarlotki, młynki do kawy, urządzenie do bitej śmietany, dzbanek do spieniania mleka, filiżanki, naczynia.
Oprócz tego należy wygospodarować miejsce na produkty takie jak syropy, likiery i inne. Na zapleczu powinno znaleźć się miejsce na środki czystości oraz niezbędne wyposażenie do utrzymywania czystości w lokalu. Zgodnie z wymaganiami sanepidu na zapleczu drogi czyste i brudne nie powinny się krzyżować.
Prowadzenie kawiarni
Prowadzenie kawiarni z sukcesem wiąże się przede wszystkim z przeprowadzeniem researchu na temat dobrej kawy oraz pozyskaniem specjalistów doświadczonych w parzeniu kawy i szeroko pojętej gastronomii. Zaufany i profesjonalny personel to w dużym stopniu gwarancja sukcesu.
Aranżacja wnętrza kawiarni i właściwy układ funkcjonalny może wpływać pozytywnie na pracę personelu parzącego i serwującego kawę. W trakcie ustaleń z architektem odnośnie planu funkcjonalnego kawiarni warto przeprowadzić rozmowy z doświadczonym personelem i zbadać potrzeby pracowników.
Jak otworzyć kawiarnię? Wymogi sanepidu
Z otwarciem kawiarni wiążą się uzgodnienia z sanepidem i pozyskanie wszelkich niezbędnych pozwoleń. Na rozmowę z sanepidem należy przygotować projekt technologiczny kawiarni. Sanepid kontroluje wywóz śmieci, wymaga między innymi aktualnych książeczek zdrowia, szkolenia bhp pracowników, dobrej praktyki GMP (Good Manufacturing Practice). Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna to dwa podstawowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie branży żywnościowej.
Otwierając kawiarnię należy przestrzegać wymagań sanepidu, w przeciwnym razie wiąże się to z kontrolą Państwowej Inspekcji Pracy, sprawami w Urzędzie Skarbowym czy innymi trudnymi konsekwencjami dla działalności gospodarczej. Spełnienie wymagań określonych przez sanepid gwarantuje późniejszy odbiór lokalu.
Ile kosztuje własna kawiarnia ?
Koszt własnej kawiarni jest zależny od wielu czynników, ale na pewno jest to inwestycja bardzo wymagająca pod względem wydatków jeszcze przed otwarciem.
Koszty otwarcia kawiarni można przewidzieć. Warto pomyśleć o sporządzeniu niezbędnego kosztorysu. Ustalenie wszystkich kosztów inwestycji przed otwarciem kawiarni jest zasadnicze w powodzeniu biznesu.
Czytaj także: Dobry architekt wnętrz, czyli jaki?